Rozmiar: 17653 bajtów
Aktualności Potrawa tygodnia W serwisie
Aktualizacja: 24.02.2001

Konkurs na na przepis szybki a wykwintny!

A nagroda to: "Okrycia kulinarne" Hervé This'a!!!

Nowości w serwisie:

Spaghetti a'la carbonara albo alla carbonara. - polecam w Gotowanie!

Makaron Verde
- szybki i smakowity w nadesłanych

"Gotowanie to sztuka!" na I miejscu w konkurcie Podium w Republice Onet. Serdecznie dziękuje wszystkim, którzy oddali głos [a bardzo to skomplikowane, oj bardzo] na Gotowanie to sztuka!

"Idea strony"

Jeśli lubisz tworzyć w kuchni, jeśli lubić smaczne i pięknie wyglądające jedzenie trafiłeś doskonale. Znajdziesz tutaj wiele informacji o gotowaniu.
Dzięki nim dodasz swoim potrawom serca i fantazji.

Gotowanie bowiem to sztuka, w której ważne doświadczenie, intuicja, duża doza fantazji i wyobraźni a nie laboratoryjna dokładność.

Pstrąg delikatny sosem nadzwyczajnym doprawiony

Składniki: wypatroszone całe pstrągi średniej wielkości [około 30 dkg] - po jednym na osobę, po pół pęczka świeżego kopru na każdego pstrąga, dużo czosnku, cytryny, masło, szczypiorek - ten cienki, przyprawy

Sos: chrzan, śmietana, kwaśne jabłko, majonez, cukier, sól i pieprz


To może być bardzo popisowe danie - zwłaszcza jeśli dołoży się starania przy jego podawaniu. I do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

Zaczynam robić potrawę, jak zwykle od dokładnego umycia ryb, osuszenia ich ręcznikami papierowymi i mocnym skropieniem sokiem z cytryny. Odstawiam ryby na bok i zajmuję się sosem.

Mieszam śmietanę pól na pół z majonezem, dodaję kilka łyżek chrzanu, starte kwaśne jabłko [doprawdy lepsze jest jabłko ze skórka niż bez skórki] doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Sos ląduje w lodówce w oczekiwaniu na rybę.

Pstrągi - każdy oddzielnie układam na dość dużym kawałku folii aluminiowej, która uprzednio wysmarowałem oliwą. Do brzucha każdego pstrąga upycham tyle kopru ile się tylko da. Razem z koprem w środku ląduje kilka ząbków czosnku pokrojonego na dosyć duże kawałki i z pół nie obranej cytryny, też pokrojonej raczej na duże kawałki. Cytryna ze skórą nada rybie wspaniałego, z lekka egzotycznego a zarazem delikatnego aromatu.

Kiedy pstrąg jest dobrze napchany, robię trzy ukośne nacięcia na jego boku, następnie solę go i pieprzę delikatnie, zawijam w folię, tak, by zawinięcie znajdowało się na górze i wkładam do pieca [piec wcześniej nagrzałem do temperatury 200 stopni]. Pstrągi takiej wielkości pieką się nie więcej niż 20 minut. Po kilkunastu minutach odkrywam zawinięcie z folii - tak by ryba była odkryta z góry. Na każda rybę wkładam słuszny kawałek masła i wkładam na kilka minut do pieca, by masło się spieniło, a wierzch ryby zrumienił.

Rybę podaję na dużych talerzach, w folii, w której się piekła - folię rozchylam, tak by ryba ujawniła swój chrupiący wierzch. Dla dekoracji posypują rybę szczypiorkiem pokrojonym w kawałki o długości jakiś 5 centymetrów.
Sos podaję oddzielnie - cały urok tej potrawy polega na połączeniu gorącego delikatnego pstrąga z zimnym, ostrym sosem.
Do takiego pstrąga najbardziej pasują pieczone ziemniaki i sałata z sosem vinegrette z dużą ilością czosnku.
Aha - nadzienia oczywiście się nie je.
Drugie aha - wino, zimne wino, najlepiej reńskie doskonale podkreśli smak potrawy.
Trzecie aha - takiego pstrąga wyśmienicie robi się na grillu w leniwy, ciepły wieczór.

Przepisy na potrawy skomponowanych często w całe kolacje - czyli co zrobić, jak zrobić, jak podać oraz.... czego posłuchać w czasie jedzenia



Przepisy na pojedyncze "mniejsze potrawy" i tak zwane dodatki, patenty kulinarne dzięki którym gotowanie staje się miłe, szybkie i łatwe..

Informacje o produktach wartych podniebienia, dzięki którym dania będą jeszcze lepsze i jeszcze smaczniejsze.

Przepisy z sieci.

Strony na które warto wpaść, programy telewizyjne, książki.

Kilka słów o autorze "Gotowanie jest sztuką!".


Makaron jest w porządku!

Makaron? - jeśli makaron to tylko z makaron.pl - 110% makaronu... albo i więcej

Dzieci mają rację!


Jesteś
gościem na tej stronie.
MyStat


Strona utworzona
przy pomocy programu
Pajączek Light

Wszelkie materiały z wyjątkiem przepisów nadesłanych zamieszczone na serwisie "Gotowanie to sztuka" są mojego autorstwa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek zdarzenia wynikłe ze stosowania zamieszczonych informacji, a już w zupełności za zwiększenie wagi ciała. Poza tym bardzo proszę o przestrzeganie moich praw autorskich do tekstów - oczywiście nie tyczy się to ich zawartości merytorycznej. Jeśli masz jakiekolwiek pytania napisz: ExtraVirgine
Data powstania strony: 17.01.2001

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktualizacji strony możesz tutaj wpisac adres, na który będziesz takie informacje otrzymywać:

Księga Gości - przeglądanie

Księga Gości - dopisywanie